• FI, Helsinki: -2°C

Ihminen kuormittaa luontoa joka päivä järkyttäviä määriä. Nykyisellä kulutustahdilla ihmiskunta tarvitsisi lähes kaksi maapalloa, jotta tarpeemme täyttyisivät, tarkemmin sanottuna 1,75 maapalloa. Vuodelle 2019 niin sanotusti varatut luonnonvarat ihmiskunta käytti loppuun 29. heinäkuuta. Vuotta on vielä puolet jäljellä. On aika tehdä asialle jotain, vielä, kun meillä on maapallo, jolla elää.

Kertakäyttökulttuurille vaihtoehto – kuukuppi

Naisten kertakäyttöiset kuukautissuojat ovat, surullista kyllä, yksi isoista ongelmista. Terveyssiteet ja tamponit eivät ole kierrätyskelpoisia, eivätkä biohajoavia. Tamponit valkaistaan kemikaaleilla, vaikka ne muutoin olisivatkin biohajoavaa puuvillaa. Kaikki nämä kertakäyttösuojat päätyvät kaatopaikalle, sekajätteeseen.

Naiset tarvitsevat vaihtoehtoja. Onneksi jo uudelleenkäytettävät terveyssiteet ovat löytäneet tiensä markkinoille. Ne tehdään kankaasta ja ne ovat konepestäviä ja niitä voidaan käyttää kerta toisensa jälkeen uudestaan, kunnes ne kuluvat puhki. Myös erityisiä alushousuja, jotka eivät vaadi erillistä kuukautissuojaa, on tullut markkinoille.

Monesta nämä kuitenkin vaikuttavat jopa ällöttäviltä. Haluaisitko pistää pesukoneeseen muitten vaatteitten sekaan kuukautisvuodossa uinutta kangasta? Niinpä niin, ei kovin moni muukaan. Kuukuppi on tähän ratkaisu.

Kuukuppi toimii samalla periaatteella, kuin tamponi, mutta se on tehty lääketieteellisestä silikonista ja sitä voidaan käyttää oikein huollettuna jopa 10 vuotta, ennen kuin uudelle on tarvetta. Kuukuppi asetetaan siis emättimeen ja se kerää kuukautisvuodon, jonka jälkeen se tyhjennetään vessanpönttöön, huuhdellaan lämpimällä vedellä ja voidaan käyttää uudestaan. Kuukautisten jälkeen kuppi on hyvä pestä pH-neutraalilla saippualla ja silikoniset kuukupit voidaan desinfioida keittämällä niitä vedessä viiden minuutin ajan.

Kuukuppi on ekologisempi niin luonnolle, kuin lompakolle. Vaikka kertainvestointi onkin hieman suurempi, maksaa kuukuppi itsensä pian takaisin. Internetistä saa hankittua kuukupin jopa vain 10 euron hintaan. Kuukuppeja myydään myös apteekeissa, mutta ne maksavat yleensä reilusti päälle 20, jopa 30 euroa. Netistä tilaamalla saat yhtä turvallisen ja luotettavan kuukupin, mutta pienempään hintaan. Eikö olisikin jo aika vaihtaa luontoa säästävään vaihtoehtoon?

Klamydiatestit anonyymisti

Klamydiatesti ei nyt toki varsinaisesti ole hygieniatarvike, mutta se on yksi tärkeimmistä tuotteista, joita internetistä saa tänä päivänä tilattua. Klamydian ollessa Suomen yleisin sukupuolitauti, se on ikävän usein täysin huomaamaton. Klamydiatesti voi olla kuumottava asia käydä tekemässä paikallisessa laboratoriossa, jolloin netistä saatava kotitesti onkin oivallinen vaihtoehto säilyttää anonyymiys. Testi toimitetaan huomaamattomassa paketissa postin kautta kotiin, missä virtsanäytteen voi antaa oman vessan rauhassa ja sen jälkeen näyte lähetetään jälleen postitse ohjeissa annettuun laboratorioon. Postimaksu on yleensä näissä lähetyksissä maksettu tuotteen hinnan yhteydessä.

Siinä missä klamydiatesti ei varsinaisesti ole ekoteko, on se halpa vakuutus. Hoitamaton klamydia kun aiheuttaa lapsettomuutta ja vakavia terveydellisiä ongelmia niin naisille kuin miehillekin.

Bambuhammasharja ja muita ekotekoja

Kuukuppi ja klamydiatesti eivät ole todellakaan ainoita, joita voit internetistä löytää. Kun ihmiskunnan kulutus jatkuvasti kasvaa, yrittävät toiset keksiä keinoja sen rajoittamiseen.

Muovi on tämän maapallon suurimpia vitsauksia tällä hetkellä; sanotaan, että vuoteen 2020 mennessä merissämme on enemmän muovia kuin kaloja. Muovin valmistukseen käytetään hurjat määrät fossiilista energiaa, eikä muovi hajoa luonnossa. Muovi tuhoaa merissä elinympäristöjä ja kokonaisia lajeja. Muovin käyttöä on vähennettävä.

Mutta miten, kun hammasharjatkin tehdään muovista ja ne pitäisi vaihtaa parin kuukauden välein? Miten voimme vähentää muovin määrää, kun lähes kaikki jokapäiväiset tavaramme ovat siitä tehtyjä?

Bambu on ollut yksi innovatiivisimmista ratkaisuista muovin korvaamisessa. Bambusta saa tehtyä hyvin pitkälle kaikkea, mitä muovistakin, kertakäyttöisiä aterimia esimerkiksi ja juuri niitä hammasharjoja. Bambu on biohajoava materiaali, jolloin näistä tuotteista tullut jäte ei jää maapallon päälle pyörimään, kuten muovi.

Kuukuppi ei ole tehty bambusta, mutta silikoni on kierrätettävissä ja kuukupin käyttöikä on todella pitkä. Jopa ekologisempia tamponeja ja kertakäyttösiteitä valmistetaan nykyään, mutta silti, kuukuppi on ehkä paras mahdollinen kuukautissuoja.

Korvaa siis kertakäyttöiset suojat kuukupilla ja vaihda muovinen hammasharja bambusta tehtyyn. Valitse vanupuikoiksi paperista kierretyt puikot, osta vain uudelleen käytettäviä ja pestäviä pillejä. Valitse ruoansäilytykseen mehiläisvahaliinat, älä kertakäyttöistä muovikelmua, joka ei hajoa vaan jää meriimme saastuttamaan.

Kuukuppi, klamydiatesti ja muut netin tarjoukset

Internet on se paikka, josta suurin osa ekologisista vaihtoehdoista löytyy, kuukuppi, klamydiatesti, bambuhammasharja ja mehiläisvahaliinat, kaikki näistä ovat saatavilla netin ihmeellisestä maailmasta, jossa voit tutustua vastuullisempaan kuluttamiseen. Yritetään vielä pelastaa tämä maapallo.